Kiusaukset

Saarna Vaasan kirkossa 22.2.2015
Jes. 1:16-20, Hepr. 2:9,17-18, Mark.1:12-13

Jeesus autiomaassa

Jeesus joutui autiomaassa ja ristin tiellä kohtaamaan sen saman todellisuuden minkä me joudumme elämässä kohtaamaan, kiusaus luovuttaa ja tehdä niin kuin itselle olisi helpompi. Hän oli siellä 40 päivää ja siitä tulee tämä 40 arkipäivän matka tuhkakeskiviikosta pääsiäiseen, mitä olemme nyt lähteneet kulkemaan.

Markus kuvaa Jeesuksen kiusauksia hyvin lyhyesti: Saatana kiusasi häntä. Se että hän eli villieläinten keskellä on usein tulkittu siten että hän joutui elämään vaarojen keskellä, mutta voidaan myös ajatella, että hän eli kuin toinen Adam keskellä paratiisia, ja näki kiusausten keskellä sen hyvän ja kauniin, mitä Jumala oli luonut. Päivän tekstissä ei nimittäin sanota että villieläimet olisivat ahdistelleet häntä.

Israelin kansan erämaavaelluksen kiusat

Erämaa sinänsä on kyllä pelottava. Israelin kansa joutui ennen luvatun maan valloitusta kulkemaan erämaassa 40 päivän sijasta 40 vuotta, ja tuo kulku oli takkuista. Israelilaiset eivät jaksaneet uskoa Jumalan lupauksiin, vaan joutuivat epätoivoon. Vaikka heidät oli ihmeellisellä tavalla vapautettu Egyptistä faaraon orjuudesta ja johdatettu punaisen meren halki, erämaan armottomuus sai heidät ajattelemaan, että Jumala on tuonut meidät tänne kuolemaan. Ja vaikka he näkivät miten Jumalan ilmestyminen Siinailla sai ukkosen jylisemään ja salamoimaan ja miten vuoren yllä lepäsi pilvi ja kuului kova torventoitotus, he jo kohta olivat valamassa jumalankuvaksi kultaista vasikkaa.

Uskon horjuminen huonojen uutisten äärellä

Tällainen uskon horjuminen on minulle tuttua. Joskus, kun kuuntelee uutisia, ja katselee, mitä maailmassa tapahtuu, meinaa menettää toivonsa. Kyselen joskus, entä jos Jumalaa ei ole tai jos hän ei ole Kaikkivaltias tai häntä ei kiinnosta yksittäisen ihmisten asiat? Miksi pahuus saa niin paljon valtaa? Voiko sille mitään?

Maailman kansojen kesken tapahtuu paljon epäoikeudenmukaisuutta. Esimerkiksi Ukrainan sodassa on paljon sellaista, mikä huolestuttaa. Tuntuu myös vaikealta ymmärtää, että juuri siellä missä muutoinkin on köyhyyttä, kuten vaikkapa Afrikassa, on usein myös vaikeita luonnonmullistuksia ja tappavia tarttuvia sairauksia.

Joskus olen huomannut, että tänne Vaasaan tulleista maahanmuuttajista levitetään perättömiä väitteitä. Heidät niputetaan yhteen nippuun. Heitä saatetaan kadehtia ja olla armottomia, vaikka täällä ulkomaalaisen on usein liian vaikea saada töitä.

Erilainen ihminen ja eri uskonnon edustaja voi joutua silmätikuksi missä tahansa. Hitlerin tuhoamisleireillä surmattiin noin kuusi miljoonaa juutalaista. Se järkyttää niin, etten oikein pysty katsomaan aiheesta tehtyjä elokuvia. Ja kuitenkin antisemitismi eli juutalaisvastaisuus nostaa taas päätään Euroopassa, jopa Pohjoismaissa ja Suomessa. Eikö ihminen ole oppinut mitään tai onko aina niin paljon ihmisiä, joiden pyrkimykset ovat pahoja ja väkivaltaisia ja jotka eivät pysty eläytymään toisten asemaan?

Eniten viime viikkoina ja kuukausina on riipaissut se, että lapsia käytetään hyväksi ja kohdellaan väkivaltaisesti. Näin hiljakkoin elokuvan siitä miten Los Angelesissa lapsia katosi vajaat sata vuotta sitten. Tuntuu pahalta ajatella, että tälläkin hetkellä joku lapsi kärsii jossain eikä hänen avunpyyntöjään kuulla.

Omat kiusaajamme

Sitten meillä on omat kiusaajamme. Ehkä omat vaikeudet tuntuvat joskus mitättömiltäkin näiden sydäntä raastavien asioiden rinnalla, mutta ne kuitenkin ovat tosia ja koettelevat kestävyyttä. Täällä me istumme kirkossa ja mietimme, että yhtä ja toista on joutunut kokemaan, ehkä epäoikeudenmukaisuutta, vääriä puheita, kiusaamista koulussa, kotona tai työelämässä. Kuuleeko Jumala? Miksi hän joka on niin suuri, kuulisi pienen ihmisen rukoukset ja rientäisi apuun?

Hyvyyden voimat

Jeesus oli autiomaassa Saatanan kiusattavana. Mitä tahansa se kiusaaminen oli, sen tarkoituksena oli saada hänet menettämään toivonsa ja luopumaan tehtävästään. Hän oli siellä aivan yksin, ei ollut muita israelilaisia siinä rohkaisemassa – ei tosin myöskään valamassa epäuskoa. Kuitenkin hän sai kokea, että enkelit pitivät hänestä huolta. Hän sai siellä nälän ja kauhun keskellä kokea jotain hyvää, joka antoi rohkeutta. On vaikea kuvitella, miten enkelit toimivat, näkikö hän heitä, auttoivatko he Jeesusta löytämään ruokaa tai vettä. Mutta jo se että Jeesus Vapahtajamme koki, että siinä oli lähellä hyvyyden voimia, auttoi häntä kestämään.

Niinpä jokainen lämmin katse ja kosketus, jokainen ystävällinen sana ja jopa jokainen hyvä ajatus antaa toivoa. Olen joskus saanut kokea ihan fyysisenä helpotuksena sen, että joku ajattelee minua lämpimästi, joku rukoilee puolestani. Sillä on valtava merkitys.

Samoin sillä hyvällä mitä teemme on valtava merkitys, sillä jos me kristityt emme tee hyvää, maailma on entistä pimeämpi paikka. Joissakin tilanteissa voimme olla suorastaan arkienkeleitä toisillemme, voimme heijastaa jotain Jumalan rakkaudesta. Ja milloin olemme itse langenneet rikkomaan lähimmäistä vastaan, saamme aina pyytää anteeksi häneltä ja Jumalalta ja näin olla avaamassa tietä armolle. Sillä mehän teemme virheen, jos ulkoistamme pahan, ajattelemme että se kaikki on meidän ulkopuolellamme.

Mutta voimmeko luottaa siihen, että Jumala antaa oikeudenmukaisuuden joskus toteutua ja rakkauden voittaa? Miten jaksan uskoa, jos hän ei näytä voimaansa tässä hetkessä, tässä elämässä kun huudan häntä avukseni?

Joskus vuosia sitten sanoin isälleni eräästä asiasta, että on vaikea ymmärtää, miksi Jumala antaa vääryyden voittaa, miksi valheella on niin paljon valtaa? Isä vastasi, että niinhän se oli jo Golgatalla. Niin, Jeesuksesta valehdeltiin ja hänet tuomittiin väärin perustein. Mutta silti Golgatalla hyvyys voitti. Ei se ollutkaan niin että vääryys voitti, vaikka siltä näytti. Jeesuksen kärsimyksen ja kuoleman hetkellä hyvyys kätkeytyi. Jeesuksen seuraajat ja hänen äitinsä ja tätinsä eivät saattaneet sitä nähdä ennen kuin vasta myöhemmin, ylösnousemuksen valossa. He olivat murheen murtamia, ja silti he olivat Jumalan suunnattoman rakkauden kohteena.

Tähän saamme tänään tarttua. Kärsimyksissä ja kiusauksissa me olemme ikään kuin osallisia Kristuksen kärsimyksistä. Siksi epätoivon hetkellä saamme luottaa siihen, että pääsiäisaamu tulee. On paljon asioita, jotka tekevät murheelliseksi ja pimentävät toivoamme, mutta edessäpäin on kirkasta. Emmekä ole voimattomia, vaan Jumalan rakkaus voi antaa meille voiman säteillä hyvää tässä maailmassa.

Meille kuuluu tänään profeetta Jesajan kehotus:


Opetelkaa tekemään hyvää,
tavoitelkaa oikeudenmukaisuutta,
puolustakaa sorrettua,
hankkikaa orvolle oikeus,
ajakaa lesken asiaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti